• darkblurbg

Lees hier meer over het sacrament van het doopsel

Niet alleen (kleine) kinderen kunnen gedoopt worden. Ook volwassenen (en jongeren vanaf een jaar of 14) kunnen ervoor kiezen om zich te laten dopen. Dat is een heel persoonlijke keuze, die vaak voortvloeit uit een bijzondere ervaring met God of met andere mensen die gelovig zijn. Er groeit een verlangen om op weg te gaan met Jezus en bij Hem te horen door het doopsel. De weg naar het doopsel (officieel catechumenaat genoemd) bestaat uit gesprekken, lezen in de bijbel en in andere geloofsboeken, ontmoetingen en vieringen in de kerk. Zo proberen we te zorgen dat u het katholieke geloof goed leert kennen, dat uw band met God sterker wordt en dat u kunt ingroeien in de geloofsgemeenschap.

Daar moeten we natuurlijk wel de tijd voor nemen. Een baby die gedoopt wordt, krijgt daarna jarenlang een godsdienstige opvoeding om te komen tot een volwassen geloof en om de sacramenten van eerste communie en vormsel te ontvangen. Bij een volwassene gebeurt dat in een intensief traject van ongeveer een jaar tijd, mede afhankelijk van de persoonlijke situatie en behoeften. Hét moment waarop volwassenen gedoopt worden, is de paasnacht. Dat is de nacht waarin Jezus uit de dood is opgestaan. In dezelfde viering worden dan ook de eerste communie en het vormsel toegediend. Op goede gronden kan er natuurlijk ook voor een ander moment gekozen worden.

Wilt u gedoopt worden of er eerst graag meer over weten? Als u onderstaand formulier invult, dan krijgt u een kennismakingsgesprek met kapelaan Cyrus van Vught. Daarin zullen we bespreken wat u nodig hebt en hoe we een passende doopvoorbereiding kunnen opzetten.