Periodieke giften

Klik hier voor het uit te printen "Parochie De Goede Herder overeenkomst periodieke gift" formulier

Klik hier voor het uit te printen "Stichting Erfgoed overeenkomst periodieke gift" formulier

RSIN-nummer Parochie De Goede Herder: 823506551
RSIN-nummer Stichting Erfgoed: 852587016

Volledig aftrekbaar
De voorwaarden die de belastingdienst stelt wat betreft de aftrekbaarheid van een eenmalige gift, gelden niet bij periodieke giften. Als u vastlegt, dat u Parochie De Goede Herder minimaal vijf jaar met een vast bedrag per jaar gaat steunen, kunt u elke euro die u aan Parochie De Goede Herder geeft, volledig aftrekken van de inkomstenbelasting. De hoogte van uw gift is daarbij niet van belang.

Een extra aftrekmogelijkheid is er bij Periodieke Giften aan de Stichting Erfgoed.

Bij overlijden stopt de schenking
De schenkingsovereenkomst is niet overdraagbaar. Indien de schenker gedurende de looptijd van de schenkingsovereenkomst komt te overlijden, vervalt de verplichting tot schenken. Deze gaat dus niet over op erfgenamen. Daarom wordt deze manier van schenken ook wel een 'lijfrenteschenking' genoemd. Dat wil zeggen gebonden aan het ‘lijf’ ofwel het ‘leven’ van de schenker.

Akte op één naam
Voor de wet is het vastgelegd dat indien u gehuwd of als partner geregistreerd bent, uw partner toestemming dient te verlenen voor het aangaan van een dergelijke verplichting. Uw partner geeft enkel toestemming en kan niet gehouden worden voor het betalen van de lasten op de akte indien u niet meer in staat bent om dit te doen. De akte staat dus enkel op uw naam.

Een rekenvoorbeeld
Stel uw tarief inkomstenbelasting is 42 procent en u verdient € 32.500,-. U wilt netto € 200,- schenken. Dat is minder dan 1 procent van uw bruto inkomen en daarom normaal niet aftrekbaar. Tenzij u een overeenkomst voor een periodieke gift aangaat.

zonder overeenkomst met overeenkomst
Uw jaarlijkse schenking: € 200,- € 345,-
Teruggave belasting: € 0,- € 145,-
Uw netto schenking: € 200,- € 200,-

Anders gezegd: De schenking kost u in beide gevallen netto € 200,-, maar in het geval van een schenking met overeenkomst kan er maar liefst € 345,- naar uw schenkingsdoel, omdat u in dit geval € 145,- terugontvangt van de Belastingdienst.

Legaten
Indien u niet direct de beschikking over uw vermogen wenst te verliezen door het doen van schenkingen in contanten, kunt u ook een schenking doen die pas ingaat bij uw overlijden.  U kunt dan een schenking doen in contanten, in goederen of  de parochie (mede) erfgenaam maken voor een zeker percentage.

Overweegt u een dergelijke schenking neem dan contact op met uw notaris, of neem contact op met ons secretariaat  013 7200970 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..