• darkblurbg

25-12-2017: De preek van Kerstmis 2017
In onze stad en in vele huizen vind je kerstbomen, kerstlichtjes en kerstversiering. Kerstmannen zie je ook in overvloed; kerststallen moet je met een vergrootglas gaan zoeken. Men zet tegenwoordig liever een Kerstman bij een kerstboom dan een kerststal. En toch heeft Kerstmis alles te maken met wat ongeveer 2017 jaar geleden gebeurde in Bethlehem: de geboorte van het Kind Jezus. Op zijn dag als vandaag mogen we ons weer afvragen: wie is die Jezus?

Beste mensen, Dit jaar vind ik het leuk om de Kerstman en Jezus Christus met elkaar te vergelijken. De Kerstman leeft op de Noordpool en komt eens per jaar, vroeger eind december, nu al vóór Sinterklaas; maar Jezus, de Zoon van God, is overal en wil graag heel het jaar bij ons zijn, altijd. De Kerstman komt ongevraagd binnen door de schoorsteen volgens sommigen; maar Jezus staat bij de deur van je hart en komt pas binnen als je je hart voor Hem opent. De Kerstman brengt cadeaus mee, heel veel soms, een aantal vind je een week later terug op eBay (ge weet wel, die website waar je allerlei dingetjes kunt verkopen); Jezus Christus geeft wat we echt nodig hebben: liefde, genezing, kracht voor het leven, een vreugde die je sterk maakt in tegenspoed, én eeuwig leven. Als je de Kerstman een brief schrijft, krijg je geen antwoord of een heel klein briefje dat iedereen krijgt; maar als je je richt tot Jezus, word je gehoord en krijg je de Bijbel, Zijn Evangelie, de Blijde Boodschap vol goede raad en adviezen voor het leven. Voor de Kerstman moet je - voor je hem kunt spreken - in een lange rij staan; Jezus is meteen aanwezig als je Zijn Naam fluistert in je hart. De Kerstman kent jouw naam niet en je mag hoogstens eens op zijn schoot zitten, en al wat de Kerstman zegt is: “Dag ventje, dag meidje, hoe is je naam?” Jezus kent jouw naam en weet waarmee je bezig bent of waarmee worstelt. Sterker nog, de Heer Jezus kent niet alleen je naam, Hij kent ook je adres, je verleden en toekomst en zelfs de haren op je hoofd zijn geteld (bij de een wat meer dan bij de ander, maar dat is een detail). Bij Jezus kun je niet op Zijn schoot zitten, maar je vindt bij Hem wel rust en vrede, echte vrede, niet zoals de wereld geeft. De Kerstman zegt: “Huil maar niet”; Jezus zegt: “Geef al jouw zorgen aan Mij. Vertel het maar eens en weet, Ik heb zorg voor jou”. De Kerstman wordt afgebeeld met een buik vol rijstpap en bolle wangen, Jezus wordt afgebeeld hangend aan een Kruis met een hart vol liefde. De Kerstman legt de cadeautjes onder een boom en dan is hij weer weg; Jezus wil jouw grootste cadeau zijn. Hij is voor jou geboren en is voor jou gestorven aan de Boom van het Kruis, Hij is voor jou Verrezen uit de dood om je eeuwig leven te geven bij Hem in de Hemel. Kortom, met Kerstmis gaat het om Jezus Christus, God die mens werd voor ieder van ons, voor u. De Godmens Jezus wil ons nabij zijn; de oneindig grote God heeft zich klein gemaakt om tijdens de Heilige Communie zelfs in het mensenhart te kunnen komen.

Ik wil maar zeggen dat je de Kerstman en Jezus niet echt kunt vergelijken. De Kerstman is leuk, voor even. Jezus is werkelijk, voor altijd en eeuwig. Daarom een uitnodiging: open uw hart voor Hem. Laat Hem met kerstmis geboren worden in je hart. Het is het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven. En ja, kerstbomen, kerstlichtjes en kerstversiering, het hoort er allemaal bij. Maar kijk ook naar de kerststal. De stal is een paleis, de kribbe is een troon, het stro is een koninklijk kussen, de baby is God zelf. De oneindige God is op aarde zichtbaar, en toch zorgt Hij voor het onmetelijke heelal en regeert Hij in de Hemel. Hij is geboren in de tijd, maar bestond voor de tijd begon. Hij heeft de sterren gemaakt en ook de vrije mens. Mensen kunnen kiezen, ze kunnen van deze aarde een hel maken of een paradijs op aarde. Maar een paradijs op aarde maken kunnen we niet alleen. De goede God gaf ons de vrijheid en zegt tegen ieder mens, dus ook tegen u: “Geef Mij jouw menselijk leven, dan geef Ik Mijn Goddelijk leven; geef Mij jouw tijd, dan geef Ik Mijn eeuwigheid; geef Mij jouw vermoeide lichaam, dan geef Ik Mijn Lichaam in de Heilige Communie en dan zal Ik jou sterker maken; geef Mij jouw gebroken hart, dan geef Ik jou Mijn Liefde”. Kerstmis. De geboortedag van de God-mens Jezus Christus is de dag waarop rimpels weer glad worden gestreken, een dag waarop grote mensen klein worden en God vinden, en - als we willen, want we zijn vrij - Gods scheppende Hand mogen vasthouden om van het leven iets moois te maken. Met Zijn hulp dus. Zalig Kerstmis.

Amen.