• darkblurbg

01-03-2017: De preek van Aswoensdag 2017
Kent u de gebroeders Bever en Bor de Wolf, en juffrouw Ooievaar en juffrouw Mier? Kent u Stoffel de Schildpad en Zoeff de Haas? Ik heb het over de fabeltjeskrant. Ik zat in de kleuterklas toen het op tv kwam. Het nieuws van Fabeltjesland werd door nieuwslezer Meneer de Uil voorgelezen voor de kijkbuiskinderen. Een ideale wereld, een paradijs op aarde. Maar tegenwoordig… als je het nieuws niet volgt, word je niet geïnformeerd; als je het wel volgt, word je dikwijls verkeerd geïnformeerd. Het gaat tegenwoordig niet meer over het schone, het goede en het ware; maar over sensatie en de eerste zijn. Nieuws is selectief en gekleurd. Wij Christenen zijn geen uilen hé. We zien wat er gebeurt in deze wereld en vragen ons af: hoe moeten we verder, hoe maken we van deze aarde een paradijs? Er staan soms van die ‘revolutionairen’ op. Ze willen een andere wereld, een paradijs op aarde, maar ondertussen vernielen ze veel zonder er iets beters voor in de plaats te zetten. Ja, in alles zit wel iets goeds, meer of minder. Toen de Russische Revolutie uitbrak (100 jaar geleden in 1917), zouden zij het paradijs scheppen. Het werd een catastrofe met miljoenen doden en armoede en ellende voor velen. Toen de Franse Revolutie uitbrak zou er gelijkheid, vrijheid en broederschap komen. Ondertussen hakten de vrijheidsstrijders met de guillotine het hoofd af van hen die anders dachten (tjak). Weer geen paradijs. Toen in de jaren ’60 de hippies communes oprichtten met free love, free seks en free drugs, bleef het paradijs op aarde ook uit. In onze tijd probeert I.S. met harde hand het rijk van Allah dichterbij te brengen. Voor velen is het de hel op aarde. Beste mensen… Hoeveel pogingen zijn er nóg nodig om een paradijs te scheppen? Tegenwoordig is er van alles te doen over ‘America first. America first’, maar welk land komt op de tweede plek? Er zijn allerlei landen die tweedes wil zijn: ‘The Netherlands second’ (leuk filmpje) of ‘Germany second’ (ook een leuk filmpje) of ‘France, Denmark’ zelfs ‘Namibië second’. Maar, je kunt beter iets anders, nog beter ‘Iemand anders’ op de eerste plaats zetten: ‘Jesus first!’ Niet ‘America first’, maar ‘Jesus first!’ Als je Hem op de eerste plaats zet, zorgt Hij voor vrede in het leven van mensen.

In deze Veertigdagentijd mogen wij weer ten volle kiezen voor Jezus. In het Evangelie van vandaag is er sprake over aalmoezen geven, bidden, vasten. Drie terreinen waar we ons in kunnen oefenen om met Jezus verbonden te zijn. Want de Heer Jezus maakt mensen nieuw, Hij is de Restaurateur van de binnenkant. Via de profeet Joël roept Hij ons op: “Keert tot Mij terug, van ganser harte (…) want genadig is Hij en barmhartig, lankmoedig en vol liefde”. Zo is Jezus. Jesus First! Hoe moeten we dat doen? Jezelf bekeren, bidden, Bijbel lezen, mensen helpen, vasten. Vergeving schenken bijvoorbeeld. Kent u twee mensen die elkaar niet kunnen uitstaan? Stel je voor dat die ineens de beste vrienden of vriendinnen worden. Dan vraagt iedereen zich af: “Wat is daar gebeurd?” Jesus First! Als haat en nijd plots voorbij zijn… dan is het paradijs op aarde begonnen.

Beste mensen, Met wie zoudt gij het weer goed willen maken? Lukt het nog voor Pasen? Wie zit er misschien op een bezoekje en vergeving te wachten? Kun je dat misschien nog doen voor Pasen? Is dat gemakkelijk? Neen. Is het te doen? Ja. Moeilijk gaat ook. Maar voordat ge naar mensen toegaat, voordat ge uw handen uit de maauwe gaat steken, voordat ge begint te spreken, vouw dan eerst de handen om te bidden. Vast er voor. Geloof me, eerst bidden anders wordt het niks. Als je bidt verandert er iets in je. Het is in gebed dat we de Heer Jezus ontmoeten. Jesus first! Het is geen ‘Fake News’, maar de ervaring van miljoenen Christenen wereldwijd. Open in deze Veertigdagentijd je hart en leven voor de Heer, niet bang, niet versteend, niet verhard, maar met geloof en liefde. De Heer leert je te kiezen voor het schone, het goed en het ware. En vertrouw daarna op het woord van Jezus Christus: `Uw Hemelse Vader, die zelfs in het verborgene ziet, zal het u vergelden.” Dan, en volgens mij dan alleen, kan het een paradijs op aarde worden. Dit is geen Fake News, maar Goed Nieuws, de Blijde Boodschap van Jezus Christus, onze Heer en God!

Amen.