• darkblurbg

Zondag 22 mei: Bijzonder concert met Renaissance-muziek

Gepubliceerd op: 03-05-2022

Op zondag 22 mei (16:00 uur) vindt er een bijzonder concert plaats in de Petrus en Pauluskerk, uitgevoerd door onze stadsorganist Rob Nederlof en vocaal ensemble Cappella Bencista, onder leiding van dirigent Bernhard Touwen.

Cappella Bencista bestaat uit de beste amateurzangers van Nederland, die zich hebben gespecialiseerd in het vertolken van de veeleisende polyfone (meerstemmige) muziek uit de 16e eeuw. Rob Nederlof vult het programma aan met orgelmuziek uit die tijd. Op het programma staan onder meer werken van Palestrina, Tallis, Arauxo, Byrd, Sweelinck, Geurrero en de Victoria.

Rob Nederlof
Rob Nederlof (1959) studeerde orgel (bij Maurice Pirenne), piano (bij Alexadru Hrisanide) en klavecimbel (bij Gerard Dekker) aan het Brabants Conservatorium (thans AMPA) te Tilburg. Hij sloot zijn drie studies af met het behalen van maar liefst zes diploma’s: Docerend én Uitvoerend Musicus Piano, Orgel en Klavecimbel. Rob volgde diverse meestercursussen voor orgel in binnen- en buitenland, onder andere bij Bernard Lagacé, Albert de Klerk, Piet Kee en Luigi Tagliavini. Tevens studeerde hij een jaar bij professor Gisbert Schneider aan de Folkwang Hochschule te Essen (Duitsland). In de loop der jaren concerteerde Rob in vele bekende concertzalen en kerken in heel Europa (onder andere de Smetana-zaal en het Rudolfinum in Praag, de Berliner Dom, de Thomaskerk in Leipzig, de St. Bavokerk in Haarlem, de Hofkapel in Schönnbrun, de Dom van Salzburg Wenen, de Cappella St. Petersburg en het Concertgebouw in Amsterdam). Ook heeft hij meegewerkt aan een groot aantal cd-opnames en is hij regelmatig te beluisteren en te zien op radio en televisie. Rob Nederlof is sinds 1983 als docent piano, orgel en klavecimbel verbonden aan Factorium Podiumkunsten Tilburg. Verder is hij organist van de Petrus en Pauluskerk en van de Heuvelse kerk in Tilburg. In zijn woonplaats Goirle is hij organist van de Sint Jan. In 2021 is Rob benoemd tot Stadsorganist van Tilburg

Bernhard Touwen
Na het behalen van zijn UM diploma koordirectie in 2000 heeft Bernhard vele concerten gedirigeerd met uiteenlopende programmeringen. De laatste paar jaar dirigeerde hij onder andere het Requiem van Verdi, de Mariavespers van Monteverdi, Mozart’s Requiem, de Matthäus- en Johannespassion van Bach en de Messiah van Händel. Maar ook de CarminaBurana van Orff en de MisaCriolla van Ramirez stonden op de lessenaar. Bernhard voert jaarlijks de Matthäus Passion uit in Heusden en ook dirigeert hij de jaarlijkse 4 mei herdenkingsconcerten in 's-Hertogenbosch en Oisterwijk. Momenteel is Bernhard de vaste dirigent van Concertkoor Haarlem, de COV Con Amore, het Wijks Vocaal, Vocaal Ensemble Markant en het kamerorkest Concerto Brabant. Hij is daarnaast actief als pianist (solo en liedbegeleiding) en als pianopedagoog.

Praktisch
Datum: zondag 22 mei
Tijd: 16:00 uur
Locatie: Petrus en Pauluskerk
Toegang: gratis (er is een collecte na afloop voor Oekraïne)


Leuk of interessant artikel? Deel het via social media of mail!