• darkblurbg

Zet een kaars voor je raam vannacht...

Gepubliceerd op: 29-11-2021

Het nummer “Zet een kaars voor je raam vannacht” zou op mijn stemlijst voor de Top 2000 niet voorkomen. Toch moest ik even aan dit nummer denken toen ik vandaag hoorde dat het Joodse Chanoeka-feest, dit jaar begint op de eerste zondag van “onze” Advent.

Eén van de gebruiken bij het Joodse feest, dat een feest van licht is, is dat je de menora die centraal staat in dat feest, een plaats geeft voor het raam. Mits dit veilig kan natuurlijk. Opdat mensen ’s avonds, wanneer het donker is, weten dat daar het Chanoeka-feest gevierd wordt. Maar het licht betekent meer.

Hetzelfde licht wil ook een uitnodiging zijn naar de wereld. Met name naar de mensen die leven op de vele donkere plekken die onze wereld helaas kent. Het licht voor het raam betekent: “Weet dat er een God”, weet dat er een God is en die God is er voor alle mensen. Een mooi en uitnodigend gebaar zonder bekeringsdwang. God is er, speciaal voor die mensen die leven in het donker. Zet een kaars voor je raam …

Wij zouden het gebruik in deze Adventstijd over kunnen nemen. In deze tijd van wachten op wat er van Godswege op ons toe-komt is het een mooi en symbolisch gebaar. Juist nu, nu we weer met allerlei lockdown maatregelen te maken krijgen. Nu we weer meer binnen moeten blijven dan ons lief is en we nog steeds afstand moeten houden van elkaar. Zet juist in deze tijd van hoopvol wachten een kaars voor je raam, zodat God weet dat jij op Hem wacht. “Zet een kaars voor je raam vannacht, zodat God weet dat je op Hem wacht.” En we weten zeker dat Hij met Kerstmis naar ons toe zal komen.

Tot die tijd brandt die kaars voor ons raam. Tot die tijd, tot ons verlangen wordt vervuld, kunnen wij licht zijn voor de mensen die nu nog leven in het donker. Want Advent is niet passief afwachten op wat komt. Het licht voor ons raam moet nu al gebracht worden naar hen die leven in het donker. Dat kan, bijvoorbeeld, door mee te doen met onze jaarlijkse Adventsactie. Het inzamelen van houdbare levensmiddelen voor de allerarmsten in onze samenleving. Het is de basis voor onze Kerstpakketten die we jaarlijks mogen uitdelen.

Mooie en actieve Adventsdagen toegewenst!

pastor Theodoor van den Boom


Leuk of interessant artikel? Deel het via social media of mail!