Vredeslicht uit Bethlehem in Broekhovense kerk

Gepubliceerd op: 18-12-2021

Licht dat verbindt

Het Vredeslicht wordt jaarlijks in Bethlehem ontstoken door een kind en daarna verspreid door kinderen over de hele wereld. Zo ontstaat er al meer dan 20 jaar, vlak vóór Kerstmis, vanuit dat ene kleine vlammetje een oceaan van licht. Voor even vormen die vlammetjes samen een vuurtoren, ontelbare bakens van hoop in ons uitzien naar Vrede die wereldwijd moet worden. In het donker wordt voor ons de weg naar de Vrede verlicht.

Al vrij in het begin van de verspreiding van het Vredelicht uit Bethlehem is het licht ook aangekomen in Oostenrijk. Scouts zorgen voor de verspreiding tot in de kleinste dorpen. In 1988 verliet het vredeslicht voor het eerst Oostenrijk en brachten Scouts het naar Duitsland, Italië, Frankrijk en Zwitserland. In 1989 na de val van de Berlijnse muur bereikte het Vredeslicht via Scoutingleden de voormalige communistische buurlanden. In 1996 kwam het vredeslicht voor het eerst naar Nederland waar Scouting Wellerlooi het ontving via een Duitse Scoutinggroep.

Dit jaar mogen wij als parochie, en ik vind het een grote eer, ook het Vredeslicht uit Bethlehem ontvangen. Dat doen we uiteraard op een bijzonder moment. Op Kerstmiddag, tijdens de viering in de kerk van Broekhoven, zullen we het licht, licht dat verbindt, feestelijk ontvangen. Het licht wordt gebracht door twee parochianen, door Adrie en Marion Vermeer die tevens ook ambassadeurs zijn voor Noord-Brabant voor het Vredeslicht Nederland.

Het licht van Bethlehem zal tijdens de viering branden. Na de viering zullen we met het licht een noveenkaars ontsteken. Het licht van Bethlehem zal negen dagen blijven branden. Dat betekent dat we mét het licht van Bethlehem het nieuwe jaar in gaan. Dat moet hoop en vertrouwen geven voor het nieuw jaar!

Er zijn ook kleine Vredeslichtjes met het logo van de stichting te koop. Zo kunt u zelf meehelpen aan de verspreiding van het Licht van Bethlehem. De donkere dagen zijn nog nooit zo hoopvol geweest!

pastor Theodoor van den Boom

Vrijdag 24 december: Verhalen en gedichten bij de stal,
Aanvang 16.00 uur, in de kerk van Broekhoven.
Thema: De stilte spreekt van Gods Liefde voor ons mensen.
Aanmelden (werkdagen 9.00 – 12.00 uur) via 013 542 3038 Welkom!