• darkblurbg

Tilburgs Byzantijns Koor: van Donker naar Licht

Gepubliceerd op: 22-11-2022

In de Adventstijd gaan we van het donker naar het licht en leggen we de focus op Oekraïne.

December. Mensen spreken dan over de donkere dagen voor Kerstmis. Die duisternis ervaren wij dit jaar nog meer dan anders, gelet op de vele crises om ons heen. Maar tegelijk leeft in ons hoop, dat er betere tijden aanbreken.

In de Adventstijd gaan we vanuit het donker naar het licht. In ons project van Donker naar Licht leggen we de focus op Oekraïne, een land waarmee ons Tilburgs Byzantijns Koor een bijzondere verbondenheid voelt. Wij hopen dat er ook voor Oekraïne weer een verlichte tijd in aantocht is.

Met behulp van zang en instrumentale muziek, afgewisseld met bezinnende teksten en visualisaties, willen we de overgang van donker naar licht laten horen en voelen aan onze toehoorders. Het Tilburgs Byzantijns Koor (o.l.v. Sil van den Hout) zingt passende liederen uit de Adventstijd bij het thema en met onze muzikale gast, de Oekraïense bajan-speler Oleg Lysenko, wordt de link naar Oekraïne gelegd. Hij speelt op zijn klassieke bajan het stuk van Victor Vlasov Five views on the land of the Gulag archipelago, dat verwijst naar donkere perioden.

Kinderen die vluchten voor het oorlogsgeweld zijn ook in Tilburg terecht gekomen en krijgen hier ook onderwijs. Er is vanuit het Tilburgs Byzantijns Koor contact gelegd met de school waar de Oekraïense kinderen les krijgen. Hun situatie is donker en moet naar het licht. Onder leiding van leden van het koor en in samenwerking met de school hebben we de kinderen uitgenodigd hun gemoedstoestand en hun weg naar het licht te verbeelden in zwart-wit tekeningen. Die tekeningen krijgen in de uitvoering hun eigen plek.

Het concert vindt plaats op zaterdag 3 december in de Sint Jozefkerk en begint om 15:00 uur. In het voorprogramma, dat om 14:00 uur begint, zingen de koren Inspiration en Gilzer Cantorij mooie en inspirerende liederen. De entree is gratis, vrijwillige bijdragen worden op prijs gesteld.


Leuk of interessant artikel? Deel het via social media of mail!