T.I.L.B.U.R.G in de Broekhovense kerk

Gepubliceerd op: 19-04-2022

Stadscomponist Mathijs Leeuwis maakte het ruimtelijke muziekstuk T.I.L.B.U.R.G. voor orgel, elektronica en ensemble VONK. Op 30 april is om 14:00 uur en 16:00 uur deze bijzondere concertervaring voor het eerst mee te maken in de Broekhovense kerk, waarbij het publiek tijdens de uitvoering kan rondlopen in de kapel.

Mathijs Leeuwis focust zich in zijn periode als stadscomponist van Tilburg op een aantal thema’s: vergankelijkheid, aandacht/nieuwsgierigheid en rituelen. Het kerkorgel is bij uitstek hét instrument dat deze thema’s met elkaar verbindt, al is het maar door de locaties waar je dit instrument vindt.

Voor T.I.L.B.U.R.G. maakte de stadscomponist veldopnames van het orgel in de Heuvelse St. Jozefkerk. In plaats van te focussen op gedefinieerde noten staat de werking van het orgel centraal in zijn muziek, bijvoorbeeld door de luchttoevoer af te snijden of juist extra aan te zetten.

De opnames van het orgel zijn vervolgens in de studio opgeknipt, verlengd en vertraagd waardoor grote klankwolken ontstaan die langzaam verschuiven; het lijkt of ze stilstaan maar toch continu in beweging zijn. In de Broekhovense kerk gaan de gemanipuleerde orgelklanken de dialoog aan met het aanwezige orgel. De opnames worden afgespeeld via een quadraphonisch speakersysteem dat ruimtelijk in de kerk is geplaatst.

De musici van het Tilburgse ensemble VONK verplaatsen zich door de kerk en tussen de speakers, zoals ook het publiek vrij kan rondlopen om de muziek en de ruimte in al hun facetten te ervaren.

Tickets voor deze muzikale ervaring (inclusief koffie of thee) kosten € 5,- en zijn hier te bestellen.