Stadsorganist herdenkt César Franck

Gepubliceerd op: 02-12-2022

Op 10 december is het precies 200 jaar geleden dat componist César Franck is geboren. Reden voor de stadsorganist van Tilburg, Rob Nederlof, om hier op zaterdagmiddag 10 december de nodige muzikale aandacht aan te geven.

Op het programma staat een aantal werken van César Franck dat vertolkt zal worden op het Smits-orgel in de Heuvelse kerk. Aanvang concert: 15:00 uur, de toegang is gratis.

Programma:

1. Andantino (1856)
  2. Uit: l’Organiste: Poco Lento en Poco Allegro (1890)
  3. Piece Héroïque (1878)
  4. Prélude, Fugue et Variation (1868)
  5. Troisième Choral (1890)

César Franck werd op 10 december 1822 geboren in Luik toen deze stad nog deel uitmaakte van het Verenigd Koninkrijk der Nederland. In 1830 schreef zijn vader de jonge Franck in aan het conservatorium van Luik, waar hij in 1834 de eerste prijs won voor solfège en piano. In 1835 verhuisde het gezin naar Parijs waar César Franck zijn studie aan het conservatorium vervolgde. In 1837 werd hij tot Fransman genaturaliseerd. In 1853 werd hij de vaste organist van de Église Saint-Jean-Saint-François du Marais. In 1859 volgde zijn aanstelling als organist van de nieuwe Église Sainte-Clotilde, waar hij op 1 december een van de mooiste instrumenten van orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll inwijdde. Tot aan zijn dood bleef hij daar organist. In februari 1872 volgde zijn aanstelling als docent orgelspel aan het Conservatoire de Paris. Zes weken voor zijn overlijden, op 8 november 1890, voltooide César Franck zijn laatste composities, de Trois Chorals, die als hoogtepunten van zijn romantische orgelrepertoire gelden. Het is dan ook een bewuste keuze van Rob Nederlof om de muzikale herdenking op 10 december met het derde koraal te besluiten.