Nieuwe pastoor en kapelaans Parochie De Goede Herder

Gepubliceerd op: 06-06-2021

Op 1 juli 2021 zullen pastoor Robert van Aken, kapelaan Cyrus van Vught en kapelaan Harm Eskes starten in Parochie De Goede Herder. In dit nieuwsbericht stellen zij zich alvast voor.

Pastoor Robert van Aken
pastoor Robert van AkenVrij vroeg in mijn studententijd stelde ik mij allerlei levensvragen. Door de schoonheid van de dingen en de goedheid van dierbaren kwam ik tot de belangrijkste ontmoeting van het leven. Ik stelde mij de vraag: ‘God, als u bestaat, laat het mij zien’. Vanaf dat moment was niets meer hetzelfde. Ik ontdekte de grootste hoop van de mensheid: Gods barmhartigheid is tastbaar geworden in de menswording van Jezus. Zo werd de bijbel een levend boek en zo werd God een persoon. Iemand die bevrijdt, heelt, geneest, vreugde geeft en diepe vrijheid. Na enkele jaren filosofie en theologie gestudeerd te hebben in Aix en Provence, Paray le Monial en s’-Hertogenbosch, heb ik aan de verkondiging van deze hoop, mijn leven gewijd door de priesterwijding op 29 mei 1999.

Vervolgens heb ik het genoegen gehad om in diverse afwisselende te mogen werken; in Nijmegen, Namen (B), Rosmalen, ’s-Hertogenbosch en in Sint-Oedenrode, Son en Breugel. Ik ben graag in de natuur en hou van bergsport en mountainbiken. Recentelijk heeft de bisschop mij gevraagd een nieuwe taak op mij te nemen. Ik zie er naar uit om, samen met u, van de parochie ons thuis te maken, de drempel van de kerk te verlagen en de boodschap van Gods barmhartigheid te beleven en te verkondigen.

Kapelaan Cyrus van Vught
kapelaan Cyrus van VughtGeboren (1972) en getogen in Boxtel, is Tilburg mij niet onbekend. Ik heb hier zelfs drie jaar theologie gestudeerd, alhoewel ik daarbij vooral de route van het toenmalige station Tilburg-West naar de Academielaan heb leren kennen en niet zozeer de cafés in de binnenstad. Al op jonge leeftijd was bij mij het verlangen naar boven gekomen om priester te worden, gevoed door het besef dat God van mij houdt en aangewakkerd door de indruk die de Eucharistie op mij maakte. De priesteropleiding heb ik voortgezet aan het Sint-Janscentrum. In 1997 mocht ik – nog steeds erg jong – de priesterwijding ontvangen. In die periode heb ik me aangesloten bij de Gemeenschap Emmanuel, een internationale katholieke geloofsgroep. Daarin vond ik namelijk een geestelijk thuis bij mensen van verschillende levensstaten en leeftijden, voor wie ik niet op de eerste plaats als pastor moet functioneren, maar met wie ik een broer in het geloof mag zijn.

Na mijn wijding heb ik eerst enkele jaren als kapelaan ervaring opgedaan in twee parochies in ’s- Hertogenbosch. Vervolgens mocht ik in Altötting (Zuid-Duitsland) een jaar meewerken in het team van de Emmanuel School of Mission, een vormingsjaar voor jongeren. Na terugkeer in Nederland (2001) ben ik zeventien jaar in Nijmegen pastoraal actief geweest in meerdere functies. De afgelopen drie jaar was ik opnieuw gastarbeider in Duitsland, maar dan iets dichter bij huis, namelijk in een parochie in Münster. Op al die plekken heb ik samen met priesters en andere leden van de Gemeenschap Emmanuel kunnen leven en werken. Dat heeft altijd een extra kracht aan mijn inzet voor de parochie gegeven.

Rond de vieringen kom ik graag in contact met mensen. Ik vind het erg leuk om met kinderen de mis te vieren. Ook heb ik altijd veel genoegen beleefd aan de persoonlijke begeleiding van volwassenen in hun geloof, bijvoorbeeld op weg naar het doopsel. En ik vind het een mooie uitdaging om nieuwe wegen te vinden om mensen met het evangelie te bereiken. Helaas heb ik de neiging een beetje een workaholic te zijn, ofschoon ik in de laatste jaren geprobeerd heb mijn leven te beteren. Als ontspanning mag ik graag een (strip)boek lezen of een stukje cabaret bekijken op YouTube. In mijn parochie in Münster sta ik bekend om mijn oranje fietshelm. Of ik die ook in Nederland ga dragen, weet ik nog niet, wel dat ik ook hier graag op de fiets naar u toe kom. Ik zie er naar uit om mijn steentje bij te dragen aan de verspreiding van de vreugde van de kinderen Gods in “de schôônste stad van 't laand”.

Kapelaan Harm Eskes
Geboren in Arnhem (1985) ben ik opgegroeid in Lobith. Halverwege de havo was voor mij al duidelijk dat het geloof betekenis gaf aan mijn leven en zocht ik naar een weg om hier vorm aan te geven en beetje bij beetje groeide het verlangen naar het priesterschap. Toch ben ik eerst naar de Pabo gegaan maar na één studiejaar heb ik in 2003 de overstap gemaakt naar het seminarie in Den Bosch. Van hieruit heb ik vervolgens mijn studie in Namen en Brussel voortgezet. Tussen de studieblokken van filosofie en theologie heb ik als verbreding twee jaar rechten gestudeerd in Leiden en Nijmegen.

In mei 2013 ben ik door monseigneur Hurkmans in de Sint Jan tot priester gewijd en per september van dat jaar benoemd als priester in de Maria Geboorteparochie die later opging in de fusieparochie Heilige Stefanus in Nijmegen. Na 7 jaar in Nijmegen ben ik vanaf oktober 2020 drie maanden in het Franse Dinard geweest om daar in een parochie mee te werken die toevertrouwd is aan de gemeenschap Emmanuel en zo ook weer een nieuwe internationale ervaring van “kerk-zijn” op te doen.

Per 1 januari 2021 volgde mijn benoeming als kapelaan in de Petrus Stoel parochie met aandacht voor catechese, al wetende dat er in juli nog een verhuizing zou gaan komen. Afgelopen maand ben ik door de bisschop gevraagd om naar Tilburg en Goirle te komen om benoemd te worden in de Goede Herder parochie. Ik kijk er naar uit om te beginnen en de eerste contacten zijn veelbelovend en ik hoop dan ook om ieder van u in de komende weken te ontmoeten.