Meditatieve wandeling rond de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

Gepubliceerd op: 17-05-2021

De Provincie Noord-Brabant heeft het jaar 2021 uitgeroepen tot het Brabants Kloosterjaar, omdat vier Brabantse kloosterorden dit jaar elk een jubileum vieren. Om die reden bezoeken we dit jaar vanuit onze parochie elk kwartaal een kloostertuin in de eigen omgeving.

De abdij van Koningshoeven begon in 1880 in de uitlopers van de Oisterwijkse bossen en vennen als toevluchtsoord van Franse monniken. In dit gebied, eigendom van Koning Willem II, stond oorspronkelijk een aantal hoeven. Een daarvan werd met de bijbehorende schaapskooi door de monniken tot klooster verbouwd: het eerste trappistenklooster van Nederland. Ze ontgonnen de omliggende heidegronden om in hun levensonderhoud te voorzien. Omdat de boerderij niet genoeg opbracht, zijn ze met een bierbrouwerij begonnen.

Bijzonder aan het gebied rond de abdij is dat de karakteristieke lanenstructuur van het oorspronkelijke jachtgebied uit de tijd van Willem II nog zichtbaar is. Er liep een rechte laan vanaf het Paleis-Raadhuis naar de abdij.

Op zaterdag 29 mei wandelen we samen met de abt over een groot deel van het terrein. We lopen onder een berceau, door het zogenoemde Atlasbos en langs de uitgestrekte kwekerij met groenblijvende heesters en vaste planten om te eindigen bij de Mariakapel nabij het Proeflokaal. De paden zijn hier en daar moeilijk begaanbaar. We zijn met een klein gezelschap welkom en daarom is het nodig u vooraf aan te melden bij het secretariaat van de Petrus en Pauluskerk (petrusenpauluskerk@parochiedegoedeherder.nl). Voor de dekking van de kosten voor deze wandeling kunt u een eigen vrijwillige bijdrage ter plekke voldoen.

De komende meditatieve wandelingen zijn gepland op 28 augustus en 27 november, deze kunt u alvast in uw agenda opschrijven.