• darkblurbg

De witte kruisiging van Marc Chagall

Gepubliceerd op: 11-01-2021

In de eucharistieviering in de Petrus & Pauluskerk zal op de Dag van het Jodendom (zondag 17 januari 2021) aandacht besteed worden aan de dialoog van Joden en Christenen. Marc Chagall wordt gezien als een schilder van die dialoog. Marc Chagall schilderde "De witte kruisiging" naar aanleiding van de Kristallnacht op 9 en 10 november 1938. Die nacht luidde het begin in van de moord op zes miljoen Joden in Europa.

In onderstaand filmpje geeft Cor Sinnema een toelichting op het schilderij "De witte kruisiging" (klik rechtsonder in het YouTube-scherm op het vierkantje om het beeld te maximaliseren):

Chagall zag het kruis als een universeel symbool van de lijdende Jood. Joden begrepen dat eerst niet en christenen waren verontwaardigd. Inmiddels wordt Chagall gezien als een schilder van de dialoog tussen Joden en Christenen. Het schilderij "De witte kruisiging" van kunstschilder Marc Chagall is het favoriete kunstwerk van paus Franciscus. In een interview zei hij: 'De witte kruisiging is niet wreed, maar hoopvol. De pijn is hier sereen afgebeeld. Ik beschouw het als een van de mooiste werken van Chagall'.


Leuk of interessant artikel? Deel het via social media of mail!