• darkblurbg

Cursus Bijbels Hebreeuws voor beginners 2023/2024

Gepubliceerd op: 25-05-2023

In september 2023 begint in Tilburg een nieuwe cursus Bijbels Hebreeuws voor beginners.

Bijna heel het Oude of Eerste Testament is oorspronkelijk geschreven in het Hebreeuws. Door deze cursus leert u het Oude of Eerste Testament lezen in de taal waarin het geschreven is. Het lezen van de Bijbel in de oorspronkelijke taal heeft zijn eigen waarde. Een vertaling, hoe zorgvuldig die ook is gemaakt, is altijd ook een interpretatie. Door de tekst in de oorspronkelijke taal te lezen, zie je welke andere vertaalmogelijkheden er zijn. Het lezen van de tekst in de oorspronkelijke taal nodigt bovendien uit tot langzaam en zorgvuldig lezen. Daardoor ga je letten op alle betekeniselementen van de tekst. En het geeft voldoening om zelf toegang te krijgen tot een tekst die op het eerste gezicht moeilijk toegankelijk lijkt.

Het leren van Bijbels Hebreeuws geeft je niet alleen toegang tot een andere taal, aan die taal is een hele cultuur verbonden. Het zelf lezen en begrijpen van verhalen uit de Hebreeuwse Bijbel is het uiteindelijke doel van de cursus. Maar we beginnen met leren lezen, eerst van de letters, daarna van de woorden. Daarvoor is het nodig het Hebreeuwse alfabet te leren, dat er heel anders uitziet dan het alfabet dat wij gebruiken. Daarna leren we een aantal kenmerken van de Hebreeuwse grammatica. Op den duur zullen we ook teksten uit de Hebreeuwse Bijbel vertalen.

De cursus wordt gegeven door drs. Nico van Doorn, pastoraal werker in Tilburg. De lessen zijn in de Pauluszaal van de Petrus en Pauluskerk, Vierwindenlaan 11 in Tilburg. Ze zijn wekelijks op de dinsdagochtend van 10:00 tot 11:30 uur. De eerste les is op dinsdag 19 september 2023, de laatste les is op dinsdag 16 april 2024. In de schoolvakanties zijn er geen lessen. Bij de cursus hoort ook enig huiswerk. U moet rekenen op ongeveer anderhalf uur huiswerk per week.

De kosten voor de hele cursus bedragen € 60-. In de lessen maken we gebruik van een grammaticaboek en een oefenboek. Het is de bedoeling dat de deelnemers die voor het begin van de cursus zelf aanschaffen. De kosten daarvan zijn ongeveer € 40-. Als u wilt deelnemen, stuurt u dan vóór 1 september 2023 een e-mail naar petrusenpaulus@parochiedegoedeherder.nl Kort na die datum krijgt u bericht of de cursus doorgaat.


Leuk of interessant artikel? Deel het via social media of mail!