Begraafplaatsen

Openingstijden begraafplaatsen Parochie De Goede Herder

Broekhoven:
Zomer en winter van 9.00 tot 17.30 uur.

Heike:

Heuvel:

Korvel:
Op werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur
Op zondag van 10.00 tot 16.00 uur

Een begraafplaats is een besloten terrein waar de lichamen van overleden personen worden begraven. Een begraafplaats wordt ook wel een kerkhof genoemd, omdat oorspronkelijk een begraafplaats meestal werd aangelegd in de hof (= tuin of erf) van de kerk.

Vanaf de 4e eeuw bouwt men kerken over de graven van martelaren heen (nu nog worden in elk altaar relikwieën van Heiligen geplaatst). Dat trok andere begrafenissen aan, want men wilde in de buurt van de Heilige begraven worden. Daardoor werden de kerken later zelf begraafplaatsen.

In Tilburg was het begraven in en rondom de kerk (op ’t Heike) op het einde van de 18e eeuw een probleem geworden en er werd gepleit voor het aanleggen van een meer geschikte begraafplaats buiten de bebouwde kom. Onder het bewind van Napoleon (1810) gold hier voortaan de Franse wetgeving, de Code Civil: nieuwe begraafplaatsen moesten buiten de steden en dorpen worden aangelegd.

Begraafplaats van 't Heike aan de Bredaseweg

De oudste begraafplaats in Tilburg is die van ’t Heike aan de Bredaseweg. In het jaar 1811 begon men met de aanleg van de dodenakker “in Den Schyff”. Twee jaar later was de begraafplaats gereed.  Oorspronkelijk lag de ingang aan de kant van de Lange Schijfstraat (later algemeen gedeelte).

De mooie Calvarieberg dateert van 1865. Overigens stuitte men in latere jaren diverse malen op restanten van de eerste dodenakker rond de oude kerk van ‘t Heike. Deze opgedolven beenderen en schedels werden herbegraven in de Calvarieberg.

Onder pastoor Van der Lee werd de zijde van de Bredaseweg de ingang van het katholieke deel en verfraaid met het ijzeren hekwerk en de hardstenen onderdelen van de omheining en later ook de beelden.

Op de begraafplaats is ook een gedachteniskapel ingericht, waar men een lichtje kan aansteken ter nagedachtenis aan de overledenen. In de kapel ligt een boek, waarin men een intentie kan schrijven.

De beeldenrij is uniek in Nederland en sinds 1974 rijksmonument.

Openingstijden begraafplaats Heike:

Begraafplaats Korvel aan de Laarstraat

De parochie Korvel was na het Heike en het Goirke de derde parochie van Tilburg. Ze werd gesticht in 1850. De oude kerk werd in 1852 ingezegend (afgebroken in 1924). In datzelfde jaar 1852 werd ook de begraafplaats aan de Laarstraat in gebruik genomen. Het monument aan de ingang herinnert aan de bouwpastoor Henricus van Dooren.

Openingstijden begraafplaats Korvel:
Op werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur
Op zondag van 10.00 tot 16.00 uur

Begraafplaats Heuvel aan de St. Josephstraat

In 1874 werd de parochie aan de Heuvel opgericht. Tilburg had toen 22.000 inwoners met 4 parochies, nl. het Heike, het Goirke, Korvel en de Heikant. Door grondruil werden de nodige terreinen verworven voor de bouw van de kerk en de inrichting van een begraafplaats aan den Hoge Dries (nu St. Josephstraat).

Openingstijden begraafplaats Heuvel:

Begraafplaats Broekhoven aan de Prof.Lorentzstraat

In 1913 werd een begraafplaats voor de parochie Broekhoven geopend, toen aan de Groenstraat gelegen, nu aan de Professor Lorentzstraat. De latere afsplitsingen van de parochie Broekhoven (=Maria Moeder van Goede Raad, 1913),

de parochies Broekhoven II (H. Familie 1924-1974), Broekhoven III (Pius X, 1956-2000) en Fatima (1948-1980) konden hun doden hier ook begraven.

Openingstijden begraafplaats Broekhoven:
Zomer en winter van 9.00 tot 17.30 uur.

De genoemde begraafplaatsen zijn nog steeds in gebruik bij onze parochie en oases van rust. Men kan zijn voorkeur voor een begraafplek kenbaar maken. Ook kunnen op de begraafplaatsen urnen met as van gecremeerde lichamen worden bijgezet

Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met

Parochie De Goede Herder,
Broekhovenseweg 2,
5021 LE  Tilburg,
Telefoon 013-7200970

Voor informatie met specifieke vragen over de begraafplaatsen ’t Heike (Bredaseweg) of Broekhoven (Prof. Lorentzstraat) kunt u contact opnemen met Mevr. H. Horvers, telefoon 013-7200970.

Voor informatie met betrekking tot de begraafplaatsen Heuvel (St. Josephstraat) of Korvel (Laarstraat) kunt u contact opnemen met Mevr. M. van Etten, telefoon 013-5423038.