Heilig in onze tijd

In de maand september (2018) verscheen de Nederlandse vertaling van de pauselijke exhortatie ‘Gaudete et Exsutate’ (verheugt u en juicht). Paus Franciscus doet daarin een oproep aan ons allemaal. Niet alleen aan priesters, niet alleen aan kerkgangers, maar aan alle mensen. Hij roept ons op tot heiligheid. Als het gaat om heiligen, dan denken we altijd aan de namen die horen bij de standbeelden en glas-in-lood-ramen van onze kerken: de heilige Antonius, de heiligen Jozef en Maria, Petrus en Paulus. Maar we denken nooit aan onszelf. Heiligen zijn voor ons verheven mensen – we zouden dat nooit op onszelf betrekken, dat zouden we niet durven. Paus Franciscus wijst er echter op, dat de heiligen niet alleen diegenen zijn die de Kerk zalig of heilig heeft verklaard, maar ook bijvoorbeeld “ouders die met grote liefde hun kinderen opvoeden, mannen en vrouwen die hard werken om hun familie te onderhouden, de zieken, oudere religieuzen die hun glimlach hebben behouden”. Alles wat je doet in het leven zou je met extra aandacht, verantwoordelijkheid en zorg kunnen doen. Zo heilig je uiteindelijk je eigen leven.